zpátky

#květiny
#léto
#rostliny

Zahrada léčí

O historii užívání a pěstování léčivých a kořeninových rostlin, o křesťanské symbolice květin i o bylinkové zahradě, která stojí za návštěvu od jara až do podzimu

24/8/2022

Tradice užívání léčivých rostlin sahá hluboko do historie. Znalost léčivých rostlin si kmeny předávaly z generace na generaci. Šamané a léčitelé se těšili velké úctě a stáli vysoko na pomyslném společenském žebříčku. Zdrojem léčivých rostlin byla volná příroda.

Mnohem později se znalosti léčivých účinků rostlin předávaly v klášterech, které byly centry vzdělanosti a vědeckého bádání. Byliny se zde nevyskytovaly pouze v herbářích, jako studijní materiál, ale byly hojně pěstovány v klášterních zahradách a sloužily k výrobě mastí, tinktur a dalších léčivých přípravků, ale i pro výrobu vín  a likérů.

S rozvojem architektury a umění se ryze užitkové prostory zelinářských zahrad a štěpnic proměňovaly v okrasné plochy se sochařskou výzdobou, oranžeriemi, loubími, vodními prvky či ornamentálními záhony. Inspiraci čerpaly v italských a francouzských zahradách.

Rostliny dokážou léčit i zabíjet.

Zahradami křesťanských klášterů se propisuje symbolika mnoha rostlin. Z těch nečastějších můžeme jmenovat např.:

divoké jahody - označené jako ovoce Panny Marie a požehnaných duší v nebi
fialka - skromnost Panny Marie
hvozdík - je považován za symbol Panny Marie (slzičky Panny Marie)
kosatec - symbol panenské mystické zbožnosti
lilie - se objevuje na obrazech Zvěstování
maceška - známá jako bylina trojjedinosti
pomněnka - oči Panny Marie
prvosenka - klíče Panny Marie
sedmikráska - symbolizující čistotu a jednoduchost
růže - symbolizuje panenství

Nejčastěji pěstovanými květinami byly fialy, lilie a růže. Z bylin pak nejvíce anýz, heřmánek, kozlík, levandule nebo majoránka.

Kláštěrní zahrada v St. Gallen je známá díky dochovanému historickému plánu z počátku 9. století. Plán ukazuje prostorové uspořádání celého kláštera včetně zahrady rajské, zelinářské, lékárnické a hřbitova, užívaného současně jako štěpnice.

Oddenky kosatců se užívají při léčbě žlučníkových obtíží a usnadňuje vykašlávání.
Pomněnka je součást sirupů proti kašli, užívá se při oteklých lymfatických uzlinách, kožních zánětech a pomáhá zastavovat krvácení z nosu.

Zajímáte-li se o pěstování léčivých rostlin i jejich zpracování, dovolíme si malý tip na výlet. Areál barokního hospitalu v Kuksu prošel rozsáhlou obnovou, která neopomenula ani bylinkovou zahradu. A prohlídkové okruhy jsou stejně zajímavé. Nabízí se návštěva historické lékárny i expozice Českého farmaceutického muzea zvaná „Z apatyky do fabriky“.

Prozraďte nám, jaká léčivá rostlina či bylinka nemůže chybět na vaší zahrádce. Je to majoránka, nezbytná při vaření bramboračky, saturejka, která skvěle dochutí tučnější masa a pokrmy z luštěnin, levandule pro sladký spánek nebo máta a meduňka na bylinkový čaj?

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více