zpátky

#dekorace
#rostliny
#květiny
#podzim
#zima

Tradice pozdního podzimu

O zvycích našich předků, o svatých Lucii, Ondřejovi a Barboře, o pověrách a pranostikách a o tom, že si má každý zamést před svým prahem

3/11/2022

Tak už je to tu. O víkendu nám zase posunuli čas, mlha je tak hustá, že jí slunce prokoukne sotva na dvě, na tři hodinky denně a všechno je mokré. Na zahradě se snažíme urputně stihnout všechnu práci, než udeří mrazy a doma vytahujeme vlněné svetry a kousavé ponožky.

Pro naše předky byla blížící se zima obdobím mnoha pověr a lákala mnohé také k věštění. Mimo Štědrého večera byl jedním z nejdůležitějších dnů k věštbám sv. Ondřej a předvečer jeho svátku, který slavíme 30. listopadu.

Svatý Ondřej byl učedníkem Jana Křtitele a prvním učedníkem Ježíše Krista. Po jeho ukřižování se vydal do Řecka a Skytie (oblasti sřední Eurasie). V roce 70 n.l. byl v řeckém Patrasu odsouzen na smrt a ukřižován na kříži ve tvaru písmene X.

Svatý Ondřej se stal patronem sedláků, rybářů a také nevěst. Možná právě proto se většina věšteb vztahuje k vdavkám. Svobodné dívky se snažily zjistit, jestli se v nadcházejícím roce vdají a za koho. O půlnoci klepaly na kurník a zkoušely, zda první zakokrhá kohout nebo zakdáká slepice, třásly plotem a poslouchaly, odkud se ozve štěkot psa nebo zasadily do květináče větvičku a které se zazelenala, ta se brzy vdala.

Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme.

Svátek svaté Barbory, který slavíme 4. prosince, máme všichni spojený se stříháním třešňových větviček. Co ale znamenal svátek pro naše předky? Svatá Barbora žila na přelomu 3. a 4. století v Nikomédii. Byla dcerou bohatého kupce, zapřísáhlého odpůrce křesťanů. Potože se Barbora nechala tajně pokřtít a odmítla si vzít domluveného ženicha, otec ji udal soudu, který ji nechal mučit a popravit.

Svatá Barbora je patronkou horníků, pokrývačů, zedníků, tesařů i architektů. Byla také uctívána jako přímluvkyně za dobrou smrt, na kterou se člověk může připravit po přijetí svátostí a rozloučení se s pozemským světem. Modlitba k ní měla zabránit nečekaným nebo tragickým úmrtím.

Do konce 19. století byla udržována tradice chození s Barborou. Dívky ustrojené za Barborky chodily od domu k domu a hodným dětem přinášely drobné dárky. Zlobivé děti dostaly výplatu metličkou. Později tuto tradici vytlačil svatý Mikuláš s čertem a andělem.

Abychom si Barboru připomněli dnes, ustřihneme si pár větviček do vázy. Nemusí to být jen třešeň, ale i další ovocné nebo okrasné dřeviny. Zlatice bude fungovat určitě. A nemusíme zrovna věštit vdavky. Vždyť květiny ve váze vykouzlí úsměv kdykoliv.

Tradiční barborka je k větviček třešní. Stejnou radost ale udělají i květy zlatice.

Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Pranostika pro 13. prosinec, která však platí pro delší období. Svatá Lucie je v mnoha zemích symbolem světla, patronkou slepých a pomocnicí při očních nemocech.

V českých zemích se se svátkem Lucie pojí zvyk chození Lucek. Bíle oděné ženy chodily od domu k domu a kontrolovaly, jestli je řádně poklizeno a domácnost připravená na advent.

Dovedete si představit, že by k vám zvědavé sousedky chodily na kontrolu, jestli máte utřený prach a vyklepané koberce? A jak vy prožíváte advent?

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více