zpátky

#dekorace
#květiny
#kytice
#svatba

Svatební zvony

O tradičních květinách ve svatebních kyticích, jejich sezóně, o slavných nevěstách, které udávají tón i symbolice, která se s květinami pojí

12/12/2023

Květiny nás provázejí životem a jsou s námi v těch nejdůležitějších okamžicích. Na svatbě tomu nemůže být jinak. Pokud už máte svatební veselí za sebou nebo svatbu teprve připravujete, víte, že výběr je dnes neskutečně široký a floristé i květinářky dokážou zhmotnit i ty nejbláznivější představy.

Jak to ale měly s květinami naše babičky?

Oblíbenými květinami byly růže. Ne tak dokonalé, jako ty dnešní, za to ale krásně voňavé. Časté byly i karafiáty. Známkou luxusu byly vonné kamélie nebo orchideje, které byly chloubou tehdejších zahradníků. V zimním období mohly nevěsty vybírat z rychlených cibulovin, především narcisů a tulipánů, ale také frézií a libenek. Květy doplňovala i zeleň. Prim hrál chřest – Asparagus a pokojové kapradiny.

Kytice byly vázány především převislé, rozvolněné. Doplnit je mohly i drobné věnečky z myrty uvázané na stuhách nebo věneček ve vlasech, který upevňoval dlouhý závoj.

Ženich nosil v klopě snítku myrty, krušpánku nebo rozmarýnu.

Družičky a družbové bývali dle tradic oděni podobně jako nevěsta s ženichem a družičky nesly menší kytice z květů jako nevěsta.

Jakou svatební kytici měly naše maminky?

Růže i karafiáty byly v módě stále. Doplnily je ještě gerbery, letní kopretiny, podzimní chryzantémy a nevěstin závoj. Hodně nevěstina závoje!

Když květiny mluví za vás

Dnes už se nemusíte při výběru květin omezovat ani barevností, ani sezónou. Zahradníci dokážou hotové zázraky. Pivoňky v říjnu, jiřiny v červnu ani tulipány v září nejsou ve velkoobchodech žádnou výjimkou. Ale přece jen je dobré vědět, které květy jsou v termínu vaší svatby v nejlepší formě a zároveň za přijatelnou cenu.

Na jaře můžete vybírat z tulipánů, hyacintů, anemonek, pivoněk a kvetoucích dřevin, jako jsou zlatice, šeříky, třešně a magnolie. S létem jsou neodmyslitelně spjaty růže, hortenzie, ostálky, hrachory, mečíky nebo jiřiny. Podzim přináší astry, chryzantémy, vřesy i větvičky obsypané plody – šípky, cesmíny, krásnoplodky a mnohé další. Zima přeje zejména orchidejím, sukulentním i epifytickým rostlinám a také sušeným květinám.

Letní svatební kytice z pastelových květů
Svatební hostina a dekorativní sklo na prvním místě

Inspiraci pro váš den D můžete čerpat u slavných dam. Audrey Hepburn pro svou svatbu s Melem Ferrerem volila k jednoduchým šatům ke kolenům namísto kytice věneček z poupat bílých růží. Holywoodská hvězda Grace Kelly doprovodila snovou róbu s vyšívanými květy prostou kytičkou z konvalinek. Elizabeth Taylor zvolila pro svatbu s Richardem Burtonem narcisově žluté šaty, které doplnila kulatou kyticí žlutých květů, ale mnohem zajímavější byla girlanda z bílých hyacintů, která se proplétala dlouhým copem kaštanových vlasů.

Diana Spencer měla kytici vskutku velkolepou. Základ tvořily bílé gardénie, převisající kvítky věncovce, orchidej Odontoglossum, kterou měla ve svatební kytici i královna Alžběta II., frézie, konvalinky a žluté růže. Její snacha, Kate Middleton, volbou květin odkazovala na rodinnou tradici i symboliku květů. Konvalinky - Lily of the Valley byly přezdívkou královny Alžběty II., hvozdík bradatý – anglicky Sweet William symbolizují statečnost a připomínají jméno manžela, hyacinty znamenají stálost lásky, myrta odkazuje na Královnu Viktorii a je tradičním symbolem manželství.

Kterou květinu máte spojenou se svatbou vy? A co vonička? Nosí se u vás rozmarýn nebo krušpánek?

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více