zpátky

#květiny
#léto
#rostliny

První pomoc ze zahrady

O léčivých rostlinách babiččiny zahrádky, o babských radách, o výrobě domácí kosmetiky i o poznávání tajů bylin

21/8/2023
Pěstujeme a sbíráme bylinky na masti, čaje, na vaření, tinktury i do koupele.

Léto u babičky nám připomene ovocný koláč s drobenkou, který byl vždycky ke svačině, nebo silný krajíc chleba se sádlem a cibulkou k večeři. Za deštivých dnů listování starými fotoalby v posteli, pod těžkými péřovými duchnami, a vzpomínání na všechny tetičky, strýce, sestřenice a další členy rodiny, které známe jen z fotek a vyprávění. A když neprší, tak hurá na zahradu, sklízet ovoce, hrabat seno, krmit králíky nebo okopávat zeleninové záhony. A když je všechna práce hotová, může se jet na výlet, koupání nebo hrát hry.

Na prázdniny u prarodičů jsme se ale těšily taky pro to, že nás babička nebo děda naučili i leccos nového. Děda jezdit na kole, o pár let později taky řezat ovocné stromy nebo jak si neublížit s kosou. Babička přidala vaření kynutých knedlíků, trénink na pečení vánočního cukroví a taky pár dobrých rad o bylinkách.

Prarodič je tak trochu rodič, tak trochu učitel a tak trochu nejlepší přítel.

Dost věcí jsme za ty roky pozapomněly, na kosu sedl prach a cukroví už si ne/pečeme po svém. Co se ale bude hodit na pořád jsou recepty a rady pro domácí lékárnu. Jestli totiž prarodiče neradi, tak chodit po doktorech. Radši si doma vyrobí mazání na rány, do nohou postele dají pytlík s kaštany, obloží se horkou pohanku a navrch si dají pár lžic bylinkové meducíny a bacili si na ně zkrátka nepřijdou.

Prvním pokladem, na který nedáme dopustit ani my, je měsíček lékařský Calendula officinalis. Ne nadarmo zdobí každou babiččinu zahrádku záplava oranžových kvítků, které záhonem putují z místa na místo, jak se každý rok přesévají. Měsíček totiž funguje na všechny rány, které si na zahradě pořídíte. Hojí škrábance, oděrky, spáleniny a popraskanou kůži.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast?

Pro výrobu budete potřebovat nesolené sádlo, několik hrstí čerstvých měsíčkových květů a asi týden času. Vě středně velkém hrnci pomalu rozpouštějte sádlo. Až se rozpustí, přidejte dvě hrsti květů a nechejte minutku, dvě pěnit. Sádlo nechejte vychladnout a na dva, tři dny jej uložte do chladné spíže nebo lednice. Potom postup zopakujte. Sádlo opět rozpusťe, přisypte další hrst nebo dvě čerstvých květů a na mírném ohni, za stálého míchání nechejte pěnit. A znovu vychladnout, na dva dny zapomenout v chladu a do třetice rozpustit, přidat květy, minutku pěnit a ještě teplé přecedit do čisté sklenice nebo kelímku na mast. Správně byste měli mast uchovávat v chladu, ideálně v lednici. Ale babička si ji vyráběla do malých kelímků, které upotřebila postupně a jeden malý měla vždy na nočním stolku.

Tinktura z třapatkovky nakopne imunitu.
Babiččina měsíčková mast zahojí všechna odřená kolena.

Na všechny podzimní a jarní neduhy, virózky, kašle a rýmičky dokonale funguje třapatkovka nachováEchnacea purpurea.

Abyste z ní vytěžili co nejvíc, vyzkoušejte výrobu echinaceových kapek.

Hrst dobře omytého a nadrobno pokrájeného kořene třepatkovky zalijte v lahvi půl litrem silnějšího alkoholu a buďte trpěliví. Každý den po dobu dvou měsíců lahvičku protřepejte a nechejte na světle. Potom můžete tinkturu precedit do tmavé lahve. Pro výrobu tinktury můžete použít i nať a květy, ale čerstvý kořen bude nejúčinnější. Kapky užívejte preventivně, v období stresu nebo když se blíží chřipky a nachlazení. Dospělí si naordinují lžičku ráno a lžičku večer.

Úžasných léčivek, které se v žádné zahradě neztratí je mnoho. Určitě už jste pili čaj z meduňky, máty nebo mateřídoušky. Nebo jste si ochutili pečeni tymiánem, dobromyslí nebo saturejkou s estragonem. Mnoho léčivých rostlin vyniká i krásou. Proto mají své místo i v okrasných trvalkových záhonech. Jiné jsou divoké a narazíte na ně spíš v trávníku nebo když se nepozorovaně vetřou do zeleninového záhonu.

Pokud vás láká si jejich sběr a zpracování vyzkoušet, vydejte se jako my na kurz k Bylinková terapie. Příjemně strávený den zaručen! A pokud chcete sestavit vlastní bylinkový záhon na míru vaší zahradě, jsme tu pro vás.

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více