zpátky

#dekorace
#květiny
#kytice
#návrh
#rostliny
#zima

Plesová sezóna

O tradici zimního plesání v českých zemích, o plesech s naším rukopisem i o tom, co se dá všechno stihnout za dva dny

19/3/2020
Inspiraci hledáme na cestách, v poznávání cizích kultur, umění a zvyků i v krásách domácích a exotických květin a jejich barevných kombinací

Velká obliba plesů, bálů i tancovaček v Čechách nemá ve světe obdoby. Může za to téměř povinná účast středoškoláků v tanečních, láska k hudbě nebo jen silně zakořeněná tradice sahající do 19. století, kdy šlo o běžnou součást společenského života měšťanů?

Pravda bude zřejmě někde uprostřed. Ať tak či tak, plesy dnes patří k vrcholům společenské sezóny. Významné spolky, instituce či školy se předhánějí s nákladnou dramaturgií, nazdobenými sály, špičkovou gastronomií a v neposlední řadě tombolou.

K nejkrásnějším plesům v Čechách patří bezesporu Česko - Slovenský ples v Obecním domě nebo Ples v Opeře, jehož tradici však v roce 2015 přerušila rozsáhlá rekonstrukce Státní opery v Praze.

Nejsledovanějším evropským plesem, kde se setkávají zahraniční hosté, umělci, politici a podnikatelé, je vídeňský Ples v Opeře. Koná se každoročně na konci masopustu a na jeho slavnostním zahájení se podílí orchestr Vídeňské státní opery a Vídeňský státní balet. Úvodní polonézu zatančí 150 mladých párů a poté už se večer nese v duchu valčíku.

Letošní plesovou sezónu předčasně ukončila epidemie a karanténa, tak alespoň pár střípků z plesů, kde jsme sice neprotančily střevíčky, ale kroků jsme naběhaly desetitisíce kolem květinové výzdoby.

Když vzpomínáme na plesy, musím začít jedním srdcovým. Ples Zahradnické fakulty, kde jsme obě studovaly, se tradičně koná ve Velkých Bílovicích. Dramaturgie večera, výzdoba sálu, degustace vín i ovocných pálenek, to vše a spoustu dalšího mají na triku nadšenci z řad studentů.

I zahradník si v zimě rád zaplesá

Plesem, do kterého jsme spadly tak trochu po hlavě, je Městský bál z roku 2019. Podtitulem plesu byl Hold klasikům. Motiv notových zápisů, hudebnin a houslových klíčů se propsal do výzdoby celého pavilonu. Nadpozemský dojem umocňovaly obláčky z nevěstina závoje a květy vzácných orchideí.

Divočinu jihoamerických tropických pralesů jsme vloni propsaly do výzdoby Plesu mezi květy. Několikametrové listy palem, liány, květy zářivých barev. A nakonec záplavy barevných stuh a peří, jako radostná připomínka proslulého karnevalu v Riu.

Ples mezi květy v roce 2019
Městský bál v roce 2020

Letošní Městský bál se nesl v duchu česko-slovenské spolupráce a čestným hostem byla i primátorka Bratislavy - Starého Mesta. Výzdoba sálu byla inspirovaná krásami slovenské krajiny.

Pro nás v MAIRE znamená plesový dresscode hlavně pohodlné boty, ve kterých můžeme běhat po sále, a sukni nebo kalhoty s velkými kapsami, aby pobraly všechno nářadí a elektrikářské svorky. Jak se správně obléknout nejen na ples jako host vám napoví EPAPrague ve svém blogovém příspěvku Stručný průvodce DRESS CODE pro muže i ženy.

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více