zpátky

#květiny
#dekorace
#kytice
#svatba

Na společné cestě

O výročích svatby v Čechách i ve světě i o prozíravých šperkařích a květinářích, kteří nechtěli zůstat pozadu

28/12/2023
Ke 30. výročí jsou tradičním dárkem perlové náušnice nebo šňůra 30 perel

Jestli máte výročí svatby spojená především s oslavou dědečka a babičky a jejich společného života, vězte, že jsme na tom úplně stejně. Slaví se v širokém rodinném kruhu, kolem prarodičů krouží vnoučata a někdy i pravnoučata. Častokrát na programu nechybí návštěva kostela, kde byli manželé oddáni nebo proslov pana starosty. Vzpomíná se na společné začátky, seznámení s rodiči, vytahují se rodinné historky ze svatby i stará fotoalba.

Oslavy výročí svatby nejsou v evropské kultuře žádným nováčkem. V německy mluvících zemích sahají až do 16. století a slavilo se především 25. (stříbrné) a 50. (zlaté) výročí. V anglicky mluvících zemích se tato tradice rozšířila v 19. století. Od dvacátého století se seznam výročí notně rozrostl.

Stejně jako svatby, křtiny nebo narozeniny, i výročí jsou spojedná s dárky. Šperkaři chopili příležitost za pačesy a přispěchali s plánem, jak výročí proměnit na výnosný obchod. V roce 1937 vydala Asociace šperkařů Ameriky seznam dárků pro výročí svatby, pro každý rok od 1. do 25, výročí a poté pro každý 5. rok.

Co nám udělá stáří, když jsme dva?

Seznam se liší stát od státu, ale významná výročí se shodují napříč Evropou i Severní Amerikou. Až budete tápat, jaký dárek zvolit, není nic jednoduššího, než zalistovat seznamem a nechat se inspirovat. Tento seznam se užívá v České republice, v závorkách ale pro zajímavost uvádíme i dárky ze Spojených států a Velké Británie, pokud se od těch českých liší.

1. bavlněná

2. papírová

3. kožená

4. květinová nebo ovocná (lněná, hedvábná)

5. dřevěná

6. železná nebo zinková (cukrová)

7. vlněná či měděná

8. bronzová a plechová (solná)

9. hliněná (měděná)

10. cínová a růžová (hliníková)

11. ocelová

2. hedvábná (lněná)

13. krajková

14. slonovinová

15. křišťálová či skleněná

20. porcelánová

25. stříbrná

30. perlová

35. korálová, plátěná nebo lněná

40. rubínová

45. safírová

50. zlatá

55. smaragdová

60. diamantová

65. kamenná (modro-safírová)

70. platinová nebo briliantová

75. korunovační

80. (dubová)

85. (měsíční kámen, vinná)

90. (žulová)

Radost udělá i kytice ze stejných květů jako byla kytice svatební
První výročí si říká o dar bavlněný

Až budete v květinářství objednávat pugét, můžete si nechat napovědět i seznamem květin. Nenechte se jím ale zbytečně svazovat. Pro kopretiny v lednu nebo fialky v září byste museli poslat leda pohádkovou Marušku.

1. karafiáty

2. krásenky

3. slunečnice

4. kakost nebo muškát

5. kopretiny

10. narcisy

15. růže

20. hvězdnice

25. kosatce

30. lilie

40. mečíky

50. žluté růže nebo fialky

A co vy? Už máte za sebou nějakou oslavu výročí svatby? Nebo se teprve blíží? Pro ty nejhezčí květinové dárky jsme tu pro vás 365 dní v roce!

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více