zpátky

#jaro
#léto
#podzim
#zima

Čas letí jako bláznivý

O roce, který se nesl ve znamení dobývání nových území, o tom, že nás pořád baví učit se a zkoušet nové věci, a taky o zážitcích, kterými je třeba se odměňovat

7/1/2024
Sad v jednom květu

První dny nového roku se rozjíždí líně, zprávy z domova i ze světa jsou všelijaké a na mysl se opět vkrádá bilancování uplynulých měsíců. V minulém roce jsme zažili chvilky povznášející, taky chvilky truchlivé, které však byly vyváženy řadou veselých a radostných. Co nám ten rok 2023 v MAIRE přinesl?

ZIMA

Nový rok se má zahájit  čistým stolem. U nás těch stolů bylo vícero. Irenka zabydlovala novou brněnskou kancelář a dohromady jsme v prvním týdnu sfoukly inventůru dubské aranžovny. Pro někoho to může znít jako práce pro práci, pro nás je však aktualizovaný seznam dekorací a materiálů nezbytnost. Zakázky se točí, často překrývají, materiál přibývá a zase ubývá, dekorace občas dojdou úhony nebo dostanou nožičky a je dosti nepříjemné těsně před odjezdem zjistit, že nám chybí dva pytle substrátu nebo tři svícny a oasisové buřtíky na bránu. Po inventuře následovalo velké vyklízení dvora a několik návštěv kovošrotu. Tatínek, zpočátku velmi mrzutý z vyklízení jeho letitých pokladů, byl nakonec s utrženými korunkami taky spokojený. Ač začal leden po pracovní stránce dosti slibně, závěr byl pokažený Marušky placatostí. Týdny se motala jako na Matějské a i přes návštěvy všemožných doktorů stále nevíme, proč, jak a jestli se to nebude zase opakovat.

Ve své práci se chceme rozvíjet, vzdělávat, ale taky chceme vzdělávat a rozšiřovat povědomí o našem oboru a jeho možnostech mezi veřejností. I proto jsme si v rámci spolupráce s Městysem Uhelná Příbram připravily malou přednášku o možnostech použití květin ve veřejném prostoru. Ačkoliv náš koncept revitalizace veřejných ploch nebyl dosud vyslyšen, u občanů městyse vzbudil zájem a věříme, že se v lepších časech k rozpravě vrátíme. A kdo ví, možná ušlapaný trávník za čas nahradí pestré trvalkové záhony. Svatého Valentýna jsme oslavily stylově. Odměnily jsme se Asií v Moonu, sladkostmi v Mandlárně a kocháním nad novou podobou Moraváku. Budete-li mít cestu kolem, určitě se projděte mezi trvalkovými záhony, spočiňte na dlouhatánské lavičce u vodního prvku nebo se zastavte na kafíčko s pišingrem ve zdejší kavárně. Příjemně strávený čas zaručen!

V březnu jsme hodně cestovaly. Obhlédli jsme několik zahrad starých i těch teprve připravovaných. Počasí si s námi zalaškovalo a tak jsme s termíny prořezávek ovocných dřevin musely trošku čarovat. Blížící se jaro jsme oslavily workshopem jarních věnců v hotelu Herbarium v Olomouci, vyzdobily byty i kanceláře, rozjely pěstování jedlých květů v našich sklenících a vydaly se taky do terénu, inventarizovaly jsme další kousek cyklostezky na Hané. MDŽ jsme oslavily divadlem, koktejlem ve skvělém Pandím Cirkusu a ráno se kvapně sháněly po zámečníkovi, jelikož odchod z bytu nám byl znemožněn rozbitým zámkem, zn. byt poznáte podle klíčů ve dveřích – odemknout si můžete sám, když to zvládnete! Měsíc jsme završily u Maru řezáním znamének a u Iren výletem do Antverp, abychom taky omrkly konkurenci u floristů a "zakáčů" jakbysmet.

...já nechytím ho, ani vy!

JARO

Zahradnictví se do nové sezóny probouzí už v lednu, ale probuzení zahrádkářů přináší vždy nová přísada. Ani v tomto jsme nezůstaly pozadu a sely i s tatínkem o sto šest. Nabídku zeleniny a bylinek jsme tak zpestřily i o květiny do kytic i k sušení a taky pár druhů květin k snědku. Velkou fušku jsme si s pomocníky odpracovali ve starém sadu v Židlochovicích. Práce je tam na roky, ale už teď je to radost pohledět, jak se po prořezávkách a úklidu vyloupl do krásy. Abychom byly o chlup chytřejší i šikovnější, dopřály jsme si kurzy keramiky v Kera studiu a Juniorní akademii Holek z marketingu. V dílně na Vysočině jsme prototypovali nové kousky pro eshop. A malé radosti? Tentokrát divadlo u Bolka s Adélou Elbel.

Pro festivalovou sezónu jsme v květnu vyzdobili stan na Fort XX Escot, neb nejen dobré jídlo a pití dělá hezký den. Den matek jsme si zpestřily workshopem květinových šperků v Olomouc City a o šikovné děti jsme opravdu neměly nouzi! Pokračovaly jsme ve svižném tempu s konzultacemi konceptů i obhlídkami nových projektů. Počasí bylo vlídné, takže se na plno rozběhly i výsadby letniček. Dařilo se nejen rostlinám kulturním, ale i těm plevelným, takže motyčka, vypichovač a kbelík s kolečkem byly našimi každotýdenními společníky. Odreagování od práce i načerpání inspirace jsme si dopřály na cyklovýletě na jižní Moravě i na půdě naší alma mater v Lednici.

Červen byl pro nás ve znamení květin. Sklizeň jedlých květů, první kousky k sušení a pletí, pletí, pletí. Stačil týden, dva a vysazené letničky se skoro ztratily v divočině lebedy, šruchy, ježatky a dalších "miláčků". Hromada kompostu utěšeně narůstala a když už jsme měly chvíli pocit, že vyhráváme na body, najely ze zálohy hordy slimáků a boj začal nanovo. Červen ale přeje i svatbám, takže pár zářezů pod taktovkou spřáteleného Inspirita máme taky za sebou, Iren stihla i krátkou dovolenou u moře a kurz Bylinkové Terapie.

LÉTO

Do prázdnin jsme vkročily tradiční studijní dovolenou v Poniklé. S Desaterem řemesel jsme si tentokrát vyzkoušely korálkovou výšivku, kde vzniklo několik originálních barevných broží se skleněnými perličkami, paličkování u Ivy se opět neslo v družném hovoru a štěbetání – zkrátka babinec a přičichly jsme i k modrotisku. Cestou z Krkonoš jsme se zastavily i v Oaks Prague a ozelenily jsme jednu terasu. Inspirací nám byla kvetoucí louka a pár nádob jsme osázely i bylinkami, které přijdou vhod při grilování. Návrat do Dubu byl objevitelský, Za těch čtrnáct dní se zase plevelu dařilo a vyvozily jsme množství koleček a i sekačka jela den na plné obrátky, než zkrotila trávník mezi keři, které si pěstujeme k řezu. Ve Smržicích jsme strávily několik horkých dnů při inventarizaci dřevin pro připravovanou cyklostezku. Zkolaudovali jsme na podzim realizovanou zahradu v Chotěboři, přiložili ruku k dílu na základně v Uhelné Příbrami při rekonstrukci sklepa a kotelny a omrkly novou zahradu ve Veselíčku, na které už letos pilně projekčně pracujeme. S vypěstovanými řezanými květinami jsme se jely rozkoukat na trh v Olomouci a věříme, že kytice udělaly mnoho radosti.

V srpnu jsme se na tržnici vrátily. Počasí nám moc nepřálo, ale i tak byl o naše výpěstky zájem a letos budeme v sezóně se sobotním prodejem jistě pokračovat. Už jsme tu mluvily o nekonečném pletí? Tak v srpnu jedeme dál... Na dovolenou vyrazila Maru a tentokrát brala inspiraci na Vysočině. Budete-li v Kamenici nad Lipou, určitě omrkněte trvalkové záhony na náměstí, zastavte se na oběd v místním pivovaru a na zámku můžeme vřele doporučit expozici hraček a nábytku. My měli štěstí i na právě probíhající výstavu zahradní keramiky. Irenka mezitím vázala a aranžovala pražské svatby v Inspiritu a už společně jsme ozelenily koupelnu v jedné elegantní novostavbě. Abyste nás v terénu lépe poznali, dopřáli jsme i našemu vozovému parku firemní háv. A jak se prázdniny přehouply do poslední čtvrtiny, začaly jsme i se sběrem vlastních semen letniček, abychom měli na letošní sezónu pořárdnou zásobu.

A co se dělo v září? Ještě pár svateb v Inspiritu, kurzy bohémských dožínkových věnečků v Náměšti na Hané, pokračující výsadby a péče o zeleň ve vnitrobloku v Holešovicích. A pak především rozlučka se svobodou, utajené přípravy a nakonec, i přes všechny komplikace a nenadálosti, krásná intimní svatba naší Irenky s Filipem a jejich rodiči v Čeladné, Mezi lukami. Až tedy budete hledat kontakt na Iren, už ne jako Smutnou, ale Falta.

Každou chvíli spolu
Na kurzisty jsme připraveni

PODZIM

S podzimem jsme se opět přehoupli do realizací a terénních prací. Ale protože se každá svatba musí pořádně oslavit, událo se i to pravé rodinné mecheche va mlýně v Jiříkově. Dámská sekce napekla luxusní mini výslužkové koláčky, pánská sekce se jala uklízet, vyklízet a stěhovat celý mlýnský areál, aby bylo kde tančit, vařit, cpát se, zpívat, bavit se a připít novomanželům Faltovým na dlouhý a šťastný společný život.

V listopadu už jdou práce na zahradách do finále, sklízíme poslední květy i zeleninu. V terénu inventarizujeme dřeviny pro další úsek cyklostezky. A připravujeme výsadbu pestrého ovocného sadu v Mladějovicích. A protože advent už klepe na dveře, chystáme kurzy, dáváme dohromady objednávky a materiál na výrobu. První adventní víkend málem zapadneme v přívalu sněhu, ale všechny objednávky doručujeme včas!

Závěr roku patří obvyklým vánočním výzdobám, vydatné porci kancelářské práce, poslední inventarizaci v Olomouci a hurá, jsou tu Vánoce. Vítáme je sice mírně nakřáplé, ale i to cukroví letos vyšlo. A stromečky měly charisma. Irenka využila prořezávek vzrostlé borovice v Blažovicích a Maru využila prořezávek ve školkách v Záříčí. A i v Dubu byli ze stromečku nadšení. Byl tak veliký, že se ani špička nevešla!

CO NÁS ČEKÁ V TOMTO ROCE?

Pokročíme s dalšími etapami již rozjetých realizací zahrad. Od dřevin se posuneme k záhonům, drobným stavbám, ladění detailů. U zahrad odrostlých se pojedeme potěšit, jak pěkně prosperují a prověříme, jestli není třeba sem tam dosadit trvalku, pocukrovat cibulovinami nebo prosvětlit keře a prořezat stromy. Rozpracujeme dokumentace těch zahrad, kde jsme s majiteli našli společnou řeč nad koncepty a studiemi.

Těšíme se na další kurzy a workshopy, kde budeme vyrábět a tvořit dekorace do vašich domovů a předávat naše znalosti a fígle. I my se budeme dál vzdělávat v technologiích, sortimentech a ani legislativa nemůže zůstat pozadu. A nezapomenem ani na nějaký ten výlet, kulturu a další radosti, které nás nabíjí energií a dodávají spoustu inspirace.

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více