zpátky

#léto
#podzim
#rostliny
#zima

Až se zima zeptá

O veliké úrodě, která i větve naklání, o teple u kamen a zavařovacího hrnce a o zásobách na dlouhou zimu

10/9/2022
Poklad ukrytý ve skleničkách dokáže urychlit přípravu večeře i vykouzlit skvělý dezert.

Obilí je sklizené, traktory linkují pole velká i malá a podzim maluje těmi nejkrásnějšími barvami. Zelináři, sadaři i zahrádkáři se mají co otáčet, aby před mrazíky sklidili ty spousty dozrávající zeleniny na polích a záhonech a ovoce ze stromů obsypaných tak, že větve div nelíbají zem.

Inu nezbývá, než se statečně chopit košíků, zadělávacích mís, oprášit zavařovací hrnec, vyhnat všechny z kuchyně a jde se na věc. Protože okurky nakladačky díky pěstování ve sklenících sklízíme obvykle až do listopadu a na kysání zelí je ještě času dost, podělíme se o dva recepty, které jsou tak za pět dvanáct.

Povidla jen tak na lžičku dokážou rozsvítit i ten nejupršenější den!

Léto ve skle - čti pečená rajčátka

Suroviny
  • malá rajčátka, mohou být třešňová, hruštičky, švestková, soudková, zkrátka co zahrada dala
  • česnek, nejlépe český paličák, ať to má říz
  • bylinky, co kdo rád (u nás vede tymián s dobromyslí a troškou saturejky)
  • olej řepkový nebo slunečnicový
  • sůl a cukr
Postup práce

Omytá rajčátka překrájíme na poloviny a vsypeme na plech. Bylinky drobně nasekáme nebo nadrhneme z větviček. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo jemně utřeme a spolu s bylinkami promícháme s rajčátky. Vše zakápneme troškou oleje a posypeme solí a trochou cukru.

Vše pečeme pomalu, při 120 - 150°C dvě až tři hodiny a občas promícháme, aby se rajčátka nepřichytávala k plechu. Upečená vlažná rajčátka plníme do malých skleniček a sterilujeme při 85°C 20 minut (20 minut zahříváme).

Tenhle poklad najde využití na opečených chlebech potřených trochou čerstvého sýra, s těstovinami, v salátech, plněném pečivu nebo při nakládání sýrů. A máte-li pocit, že jste na zimu dobře zásobení, tak příští rok budete jistě zavařovat z dvojité dávky!

Něco do kotlíku na povidla, něco do sklenic na kompot, ale nejvíc do sudu.
Rajčátka divoká i šlechtěná uzrálá na sluníčku chutnají božsky!

Druhý recept je ze šuplíčku sladkého. Hodit se bude do buchet, na čerstvý chleba s máslem, do zvěřinových omáček nebo na glazovaná žebírka.

Lenivá švestková povidla

Suroviny
  • švestky zralé až přezrálé
  • jablečný ocet
  • cukr
  • skořice, hřebíček
  • tuzemák
Postup práce

Švestky vypeckujeme, nasypeme do hlubokého plechu, přidáme pár lžic jablečného octa, mleté nebo utlučené koření a necháme pár hodin odpočinout.

Troubu předehřejeme na 130-150°C a švestky pomalu pečeme do zhoustnutí. Podle množství vody v plodech pečeme 8 až 12 hodin. Při pečení si švestek téměř nevšímáme. Bohatě stačí, když je zamícháme jen dvakrát, třikrát.

Do zhoustlých švestek vmícháme cukr dle chuti a sladkosti švestek. U nás se na 8 až 10 kg syrových švestek přidává jen asi 1 kg cukru. Směs v troubě zahříváme, až se cukr rozpustí. Potom můžeme švestky rozmixovat, ale není to nutné. Takhle jsou příjemně na skus.

Horká povidla plníme do sklenic, zalijeme lžící tuzemáku a sterilujeme 20 minut při 85°C (předtím 20 minut zahříváme).

O švestky se u nás vede věčný boj mezi zastánci ovocné pálenky a milovníky buchet. U rajčat se zase dlouhosáhle diskutuje, jestli si zaslouží jiný osud, než uvaření do kečupu, protože syrová by někteří nepozřeli za žádnou cenu. Taky jste v otázce zpracování úrody na kordy? Nebo se spíš sejdete celá rodina a výroba a nakládání připomíná dobře zorganizovanou manufakturu?

blog

#dřevo
#rostliny
#textil
#realizace
#substrát

Mulčovací textilie v zahradě

O reklamách, kterým není radno vždy věřit, o mulčování, které textilie nahradí, o půdě, kterou je třeba chránit a o trvalkách, které žádnou textilii nepotřebují

číst

blog

#rostliny

Řádný hospodář

O pořádku na zahradě, který dělá dobré sousedské vztahy, o zodpovědnosti za vlastní majetek a o tom, že nicnedělání může znehodnotit pole i louky

číst

blog

#jaro
#zima
#rostliny
#substrát
#květiny

Vyséváme nejen zeleninu

O přípravách na zahradnickou sezónu, o předpěstování zeleninové sadby, vhodných termínech a zmrzlých mužích, kteří nás někdy brzdí v rozletu

číst
více